Visitem el pont mòbil de Tarragona per dins per primer cop en 20 anys

 

Cada dia entren al Port de Tarragona prop de 3.000 camions, un miler dels quals creua diàriament el pont mòbil que connecta els diferents molls de càrrega. Es va construir el 1999 i va costar 14 milions i mig d'euros, 2.400 milions de les antigues pessetes de l'època. Ara, 20 anys després, l'autoritat portuària, que commemora també 150 anys, estrena un cicle de visites guiades per espais amagats del Port, com el pont mòbil.

Des del moll de costa, al Serrallo, l'estructura del pont mòbil forma part ja des de fa dues dècades de l'skyline mariner. 2 o 3 cops al dia aquest pont s'obre per permetre el pas dels vaixells o per comprovar-ne el funcionament. La policia portuària s'encarrega de tallar el trànsit a les dues bandes del pont, als molls de Lleida i de Reus. Hi passen un miler de camions al dia. Si no fos per aquesta infraestructura haurien de transitar pel mig del barri mariner, com feien fa 20 anys.

El senyal acústic marca l'inici de la maniobra i a l'interior s'engeguen les turbines. És un procediment mecànic controlat informàticament i impulsat per motors, situats a banda i banda del pont. Des de fora la imatge de les dues travesses mòbil de 103 metres aixecant-se és espectacular. Des de dins, és única. Pesen 86 tones en total. A l'extrem més proper a terra el formigó interior fa de contrapès per ajudar als pistons immensos que primer aixequen el pont, i després l'abaixen. A poc a poc, lentament però en un temps relativament curt de 2 minuts.

En total, el trànsit queda parat uns 5 minuts per deixar pas als velers o creuers que entren a la Marina Port Tàrraco. Els vaixells pesquers no necessiten aquesta operativa, ja que en el seu moment ja es van adaptar tots al gàlib del pont. És una operació complexa que es controla des del mateix centre operatiu, des de la torre de control o des de la comissaria de la policia portuària. Un procés ritual i ordinari al Port de Tarragona que pels ciutadans pot arribar a semblar molt extraordinari.

L'1 i el 29 de març a les 11 del matí es faran dues visites guiades en el marc dels actes del 150è aniversari de la Junta d'Obres del Port de Tarragona, amb places limitades. Les visites seguiran més endavant a altres espais no comuns del port com les sitges de cereals.