L'1-O protagonista al Ple de Tarragona

 

L’1 d’octubre ha protagonitzat un ple tens a l’Ajuntament de Tarragona. S’han debatut fins a quatre mocions relacionades amb aquest tema. Tots els escrits tenien un denominador comú, condemnar i rebutjar l’actuació de la policia nacional i la guàrdia civil durant la jornada del referèndum del passat diumenge 1 d’octubre.

La primera de les mocions ha vingut de la mà d’Esquerra Republicana. L’escrit ja s’havia de presentar l’últim ple, però va ser posposat per la proximitat amb l’1 d’octubre. L’escrit anava contra la repressió judicial i a favor de les llibertats democràtiques i els drets humans.
Aquesta moció ha estat aprovada amb els vots a favor de tots els grups, l’abstenció del PSC i el vot contrari del PP i Ciutadans.
Les següents mocions totes condemnaven i rebutjaven les actuacions de la policia espanyola durant l’1 d’octubre, però els diversos escrits tenien diversos matisos. La més general ha estat la que ha presentat el PDeCAT, que només condemnava la repressió de la policia espanyola.
Aquesta ha estat la moció que ha rebut més suports, només ha vist el vot contrari del PP i Ciutadans.
La tercera moció ha estat presentada per Iniciativa, la moció feia una crida al diàleg entre les dues parts i a tota la ciutadania a defensar el mar democràtic
Aquesta moció també ha estat aprovada però ha rebut l’abstenció d’Esquerra, el PDeCAT i la CUP perquè no estaven d’acord en tots els punts i el PP i Ciutadans hi ha votat en contra.
La quarta moció sobre l’1 d’octubre era del PSC. L’escrit dels socialistes demanava reprovar el govern de la generalitat i el president Carles Puigdemont i també demanava fer el mateix amb els responsables de l’Estat espanyol que van coordinar l’operatiu de l’1 d’octubre. Aquesta ha estat l’única moció que no s’ha aprovat.
El PSC s’ha quedat sol, Units Avançem s’ha abstingut i tota la resta de grups hi han votat en contra. Una moció per cert que ha estat presentada per la regidora socialista Ana Santos que a partir d’avui és la nova portaveu adjunt del grup del PSC.
Durant el debat de les mocions s’han viscut moments de tensió. L’alcalde ha hagut de cridar a l’ordre diverses vegades al públic assistent, ja que tallaven en molts moments quan parlaven els regidors de Ciutadans, el Partit Popular o el PSC. Un públic que al començar al debat ha desplegat una pancarta demanant la dimissió de l’alcalde.