L'inici del final del problema amb el barranc

Després de 6 anys de la primera data anunciada, el 24 de gener del 2022 va ser el dia.  En qüestió de poques jornades, 29 finques van passar a la història. A partir d'aquí: 18 mesos d'obres, 17 milions d'euros d'inversió a càrrec de l'Agència Catalana de l'Aigua i, per fi, el que hauria de ser la solució definitiva a les inundacions al Barri de la Salut de Salou.

Les actuacions incrementaran la capacitat de desguàs des del vial de Cavet fins a la desembocadura al mar. El canal soterrat s'eixampla  uns 25 metres per instal·lar 4 nous calaixons de formigó.

Després d'una pausa durant l'agost, les obres van avançar després de l'estiu; també al tram superior, ja per sobre de la via del tren. Al novembre, per exemple, les màquines ja havien esborrat la superfície de l'estadi municipal, que es traslladarà a la zona d'emprius.

També han de desaparèixer les antigues vies del tren. De moment, el desmantellament per part d'ADIF no té data, però l'Ajuntament de Salou sí que ha dibuixat com serà l'espai del traçat ferroviari en un futur. L'han batejat com a Eix Cívic i no ha estat exempt de polèmica. 

L'Eix Cívic ha de ser un gran passeig de 2 quilòmetres amb zones verdes, equipaments públics i que conviurà amb el futur tramvia del Camp de Tarragona. El projecte, aprovat inicialment al febrer, també contemplava una vintena d'edificis, just davant dels blocs existents i d'aquí sorgeixen la majoria dels conflictes. 

eix 2022

Després de les pressions i havent recollit diverses al·legacions, a inicis de juny, l'Ajuntament de Salou es compromet a aturar el projecte de nous edificis i a obrir converses amb els veïns. L'anunci no atura el debat, que centra la majoria dels plens municipals, ni tampoc les protestes.

Durant el segon semestre del 22, s'han assolit alguns acords, com la construcció de nous edificis de planta baixa o bé la incorporació de més elements verds o equipaments. Per exemple, un pàrquing de 1.500 places, la nova biblioteca, l'escola oficial d'idiomes o un espai de cotreball. Igualment, l'Associació de Veïns de Barenys presenta a l'Ajuntament més de 2.600 firmes contra els nous edificis. 

Finalment, la revisió serà de tot el planejament de l'Eix Cívic i s'haurà d'aprovar de nou per incloure diversos canvis. El tràmit també comportarà un procés participatiu. L'objectiu de l'Ajuntament és que la transformació de l'espai de les vies es transformi el 2027. Requerirà una inversió de 14 milions d'euros.