Transportistes, partits i entitats demanen alliberar l'Ap-2 enlloc de prohibir els camions a l'N-240 fins les Borges

L'anunci que feia aquesta setmana el conseller de Territori, Josep Rull, als alcaldes de la plataforma Prou Morts a la Nacional 240, és insuficient pels partits i entitats partidaris de l'alliberament de l'autopista Ap-2, de Montblanc a Lleida. El principi d'acord a què han arribat Govern, Ajuntaments, Diputació i Cambra de Comerç de Lleida preveu prohibir el pas de camions des de Montblanc fins a les Borges Blanques, evitant d'aquesta manera part dels punts negres d'aquesta carretera. Les bonificacions serien del 50% pels camions i del 42,5% pels vehicles de pas, que entrin i surtin a l'autopista en aquest tram. Mesura que ha rebut el rebuig frontal dels transportistes, que reclamen la finalització de l'A-27 i l'alliberament de l'autopista.

En el mateix sentit s'han pronunciat entitats com Conca 22, o partits com la CUP, Esquerra, En Comú Podem i el PSC, i també l'Ajuntament de Montblanc. Reclamen que s'alliberi el peatge com a única mesura immeidata que pot resultar efectiva, econòmica, segura i sostenible. Segons l'alcalde de Montblanc, hauria de ser de l'Alt Camp al Segrià. De visita a la Conca, aquest divendres el conseller Rull, ha dit que la petició de l'alcalde de Montblanc es pot estudiar, sempre que tingui consens.

Abans 20 d'octubre les institucions implicades es tornaran a trobar amb l'objectiu de buscar el consens per la proposta. La Generalitat vol que la mesura entri en vigor l’1 de gener del 2018, encara que només duraria un any si a partir del 2019 s'aplica el nova vinyeta, la tarifa plana dels peatges que impulsa el Govern.