Identificar rostres, el nou repte dels veïns més grans de la Conca

Els usuaris i usuàries de les dues residències geriàtriques de Montblanc tenen un repte entre mans. L'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà els ha portat fotografies antigues repletes de cares que, en més d'un cas, els són familiars.

Són imatges del fons de l'Arxiu que ara l'equipament ha volgut mostrar als seus veïns més grans. L'objectiu: identificar tantes persones com sigui possibleNo és sempre tasca fàcil, però tampoc és quelcom inviable. De fet, al costat de la mostra d'imatges hi ha una llibreta i un bolígraf a punt per anotar qualsevol dada que pugui ser útil per documentar noms o cognoms dels protagonistes dels retrats

En total, aquests residents disposen de mig centenar d'instantànies en blanc i negre per desxifrar. Més enllà del valor documental que té aquesta tasca, els responsables d'aquests centres creuen que la iniciativa és beneficiosa tant per a la seva memòria com per a la cohesió i salut emocional dels seus residents.

La majoria de les imatges que l'Arxiu Comarcal ha portat fins aquí també les ha volgut mostrar a la resta de veïns de Montblanc. És per això que passejant per les principals artèries comercials, aquests dies, ens toparem amb aparadors replets d'història. Alguns comerços exposen imatges com les que s'han portat fins a les residències.

ARXIU2

Tot plegat en el marc de la campanya "Saps qui són" que, a través de la col·laboració popular, ha aconseguit posar nom i cognom a un miler de persones que formen part del fons de l'Arxiu.

Aquesta és, doncs, la manera amb què l'equipament celebra el Dia Internacional dels Arxius: fent memòria.