Els Veguers conviden els Gegants de Catalunya

Els Amics dels Gegants de Montblanc van entregar als Gegants de Catalunya la rosa de la geganta Arsenda, que juntament amb Bertran i Pere Berenguer de Vilafranca formen el conjunt de gegants veguers de Montblanc. És el primer ritual de la ja tradicional Convidada dels Gegants Veguers que anualment reben la visita de conjunts de gegants d’arreu de Catalunya.

En aquesta edició els homenatjats van ser els gegants de l’Agrupació de Colles Geganteres, que actualment porten els geganters de Castellbisbal com a ciutat gegantera.

La visita no és casual. Els Amics dels Gegants de Montblanc els han escollit per recordar i commemorar el quinzè aniversari de la proclamació de la Vila Ducal com a ciutat gegantera, que va permetre a l’agrupació montblanquina acollir i portar els gegants de Catalunya durant l’any 2006.

Les restriccions derivades de la COVID van alterar el ritual de la trobada. No hi va haver cercavila ni ballada a la plaça Major. Els gegants tampoc van ballar a l’església de Santa Maria, com és habitual, sinó que ho van fer a Sant Francesc. Al carrer només se’ls va poder veure al petit tram que separa la plaça de sant Miquel, punt de trobada fins a l’església de Sant Francesc. A l’interior del recinte, però, esperava una sorpresa per les 300 persones que van omplir l’espai.

A banda dels amfitrions, els Gegants Veguers i dels convidats, els Gegants Treball i Cultura, que formen la parella de gegants de Catalunya, també van ballar en el marc de la trobada en Maties i la Montserrat: la primera parella de gegants que van portar els Amics dels Gegants de Montblanc. Ho van fer amb els mateixos balladors que van fer ballar els gegants de Catalunya l’any 2006, per arrodonir una convidada convertida enguany en homenatge.