El pas d'ERC a Junts provoca el desequilibri al govern municipal

La desestructuració d’Agrupament Catalanista de Montblanc es pot personificar en la sortida de Josep Andreu d’Esquerra Republicana i en un canvi generacional en la política municipal. Les primeres diferències ideològiques es van començar a intuir el 2018 per les discrepàncies de l’alcalde respecte a la línia estratègica del partit.

Andreu va deixar la militància d'ERC el febrer del 2020

andreu erc

Tot i que a través de l’Agrupament Catalanista Andreu havia apostat per obrir l’espai amb la inclusió de persones de l’òrbita de convergència, en els darrers anys ha estat ell qui s’ha allunyat dels postulats d’ERC. El febrer del 2020 feia efectiu el seu divorci amb el partit, després de 30 anys de militància. Des de llavors, s’ha situat a l’estela dels nous projectes de Carles Puigdemont, per exemple sent membre de l’executiva de Junts per Catalunya des de la seva fundació.

El viratge d’Andreu a escala nacional ha desequilibrat la política local. Les eleccions al Parlament del passat 14 de febrer van ser l’escenificació de les divisions. Mentre Josep Andreu feia campanya per Junts, Oriol Pallissó, company de govern i representant d’una altra generació política, encapçalava les llistes d’ERC a la comarca.  

Quatre mandats consecutius, tres amb majoria

Enmig del quart mandat consecutiu, l’hegemonia de Josep Andreu queda en dubte amb la dissolució de l’espai polític de l’Agrupament Catalanista. A més de ser la marca blanca d’Esquerra a Montblanc, ha estat des del 2007 la fórmula per eixamplar l’espai. Sense anar més lluny, qui fins ara ha sonat com a relleu natural a l’alcaldia, Francesc Benet, provenia de l’entorn de convergència. La màxima expressió de la transversalitat es va viure el 2013 amb el govern de concentració que va neutralitzar l’oposició.

A tot això, per entendre els moviments al consistori montblanquí no podem obviar la dimensió social del poble que també explica la confecció dels equips de treball. Recentment hi ha hagut altres moviments significatius. En només tres anys, Cesc Viñas ha passat de perdre les primàries de Junts per Montblanc, a concórrer a les eleccions amb l’Agrupament i ara fer el pas amb el grup d’ERC.

Un altre element que pot haver influït en l'aposta dels quatre regidors d'ERC pot ser el compromís que havia manifestat Josep Andreu en la darrera campanya de les municipals. En diverses ocasions, havia dit que a la meitat del mandat deixaria l’alcaldia, si tenia un relleu. Ara, a dos anys per les pròximes eleccions, la suma fa aigües i, de moment, ja es comencen a perfilar les noves opcions polítiques.