Front comú a la Conca de Barberà contra el model d'implantació de les renovables

 

Els sectors agrícoles i turístics de la Conca de Barberà i els exalcaldes de la comarca han comparegut conjuntament per demanar que es freni l'actual model d'implantació de les energies renovables. En un manifest conjunt han demanat una moratòria en la tramitació de parcs solars i eòlics i que la planificació dels nous projectes tingui en compte el territori. 

La veu l'han agafat cooperatives, productors locals, associacions turístiques i l'associació d'exalcaldes sota el paraigua del Consell Comarcal. Denuncien que les grans energètiques pretenen ocupar terrenys agrícoles sense parlar amb el territori i sense tenir en comptes les característiques de la comarca.  Lamenten que la nova llei del canvi climàtic s'utilitzi per comprar el territori davant la fragilitat del món agrari. 

Més de 50 nous molins i 500ha de plaques solars

eolica conca

Ara mateix, amb opcions de prosperar, hi ha sobre la taula la sol·licitud per instal·lar una cinquantena d'aerogeneradors i més de 500 hectàrees de fotovoltaica. D'altra banda, entre un 30 i un 40% dels avantprojectes presentats han rebut la negativa de la Ponència d'Energies Renovables perquè considera que l'emplaçament no és viable. 

Des de la Conca de Barberà s'assenyala la petjada que causarien tots aquests projectes que només responen als interessos de grans empreses. Altra vegada, des de la comarca s'insisteix que la negativa no és a les renovables, sinó al model que es planteja des d'aquestes corporacions i la Generalitat.

Apel·len a l'esperit de mobilització dels anys 90

Conca sobre eòlica

La unitat expressada a través dels agents agrícoles i turístics no es reprodueix entre les alcaldies de la comarca, on hi ha discrepàncies al rebuig frontal dels nous projectes. Tot i això, en l'acte d'aquest dimarts, on hi han assistit diversos representants d'alguns ajuntaments, també s'ha insistit en la necessitat de remar tots en una mateixa direcció, com es va fer els anys 90 contra el pla de residus. En aquest sentit, consideren que la situació de pandèmia juga en favor de les grans empreses perquè dificulta les mobilitzacions, però adverteixen que la comarca pot tornar a fer sentir la seva veu com ho va fer tres dècades enrere. 

Les onze entitats que han signat el nou manifest també donen suport a les al·legacions que estan traslladant els ajuntaments i el Consell Comarcal contra els avantprojectes que posen l'ull en la Conca de Barberà.