La Generalitat frena 127 hectàrees d'energia solar entre Montblanc i l'Espluga

La Generalitat ha tombat dos avantprojectes que preveien instal·lar 127 hectàrees de plaques solars entre Montblanc i l'Espluga de Francolí. La ponència d'energies renovables ha emès dos informes desfavorables per qüestions ambientals, agrícoles i patrimonials. Conclouen que l'emplaçament dels avantprojectes Plans de Jordi i Costa del Foraster no és viable.

La ponència d'energies renovables frena així les intencions de Naturgy d'instal·lar pràcticament 130 hectàrees de plaques solars en aquests terrenys limítrofs entre Montblanc i l'Espluga de Francolí, situats a tocar de la carretera N-240, l'autopista i les vies del tren. Els dos projectes sumaven una potència superior als 50 megawatts a través de més de 80.000 panells solars. Ajuntaments com el de l'Espluga de Francolí celebren la decisió de l'òrgan col·legiat de la Generalitat i asseguren que ha estat clau la unitat entre municipis i institucions a l'hora de presentar informes i al·legacions per frenar els projectes.

Hi van presentar un informe desfavorable els ajuntaments de l'Espluga, Blancafort, Senan i Rocafort. Montblanc es va sumar a la instància del Consell Comarcal. També s'hi van oposar el GEPEC i Unió de Pagesos. La resolució de la ponència justifica que l'emplaçament no és viable per l'informe ambiental desfavorable, en el cas del parc Plans de Jori, i els informes contraris agrícola i de cultura pel que fa al parc Costa del Foraster.