La crisi desploma les consultes a l'Oficina Turística de Montblanc el 2020

La pandèmia impedeix que Montblanc pugui presentar un balanç turístic del 2020 complet però els pocs valors existents serveixen per entendre la magnitud dels danys. L'Oficina Turística del municipi va rebre menys d'un terç de les visites de l'any anterior.

Locals i carrers tancats durant l'esclat de la pandèmia, limitacions durant la temporada alta i restriccions greus d'ençà de la tercera onada són efectes que no passen de puntetes per al turisme. L'oficina de Montblanc no va obrir fins al 6 de juliol i des de la tardor, ho va fer amb limitacions. El servei només va atendre 3.900 consultes durant el 2020 que contrasten amb les més de 13.000 del 2019. Tot plegat just quan va complir-se el vintè aniversari de l'Oficina de Turisme, de la creació de la marca Montblanc Medieval i de l'estrena de les Guies de Montblanc. 

L'any va arrencar amb xifres també històriques però en positiu, i és que el va viure's el febrer amb més serveis en una dècada. A partir del març l'aturada va ser absoluta i l'arrencada de l'estiu, irregular, per sota del 50% de treball respecte al curs anterior. 

montblanc 7 gener

La clausura de fronteres va impedir l'arribada massiva d'usuaris d'altres països; així, el català protagonitza el 78% de les consultes ateses. El turista europeu cau deu punts i es queda en el 8%, i l'espanyol es manté amb poc més del 13%.

Les visites guiades també van trasbalsar-se amb l'anul·lació temporal de serveis consolidats com les visites nocturnes dels cap de setmana o les de grups i escolars. A fi d'adaptar-se, l'Oficina de Turisme va potenciar les xarxes socials per fidelitzar seguidors i va crear el segell de qualitat 'Respira Montblanc', que avaluarà els establiments per revitalitzar l'activitat i posar-la en valor.

Amb la programació dels tres grans esdeveniments de la casa, Brickània, Terrània i Clickània, es preveu un millor 2021 encara, això sí, atapeït d'incerteses.