La Generalitat frena tres parcs eòlics a la Conca de Barberà


Primer entrebanc per a l'allau de nous parcs eòlics a la Conca de Barberà. La Ponència d'Energies Renovables ha descartat tres projectes que se situaven a la Baixa Segarra perquè considera que l'emplaçament de 23 molins no és viable. Es tracta dels parcs Pla de Codony, Pla de Serè i Puig de Gaig. En grans trets, la Generalitat reconeix que la Conca de Barberà és una de les comarques amb més pes de l'energia eòlica i que aquests nous plans poden comportar una saturació per l'acumulació d'aerogeneradors. S'escolten, doncs, algunes de les peticions fetes des dels col·lectius opositors als projectes i també a la demanda del Consell Comarcal.

Negativa per la concentració d'aerogeneradors

L'ens comarcal sol·licitava que l'avaluació tingués en compte les infraestructures que està desenvolupant el Consell Comarcal i també respectés la Carta del Paisatge. I, en efecte, ara alguns dels informes de la Ponència ja tenen en compte aquestes qüestions. Assenyalen que els projectes afecten elements de patrimoni natural. Al mateix temps, també reconeixen que, tot i tractar-se de petits parcs eòlics, formen part d'un clúster promogut per una mateixa empresa. D'altra banda, en el cas del parc de Puig de Gaig, situat a Rocafort de Queralt, la Generalitat tomba el projecte perquè considera que donaria lloc a una nova línia de molins en un camp visual ara alliberat. Aquest pla volia instal·lar 9 aparells de fins a 200 metres d'alçada.

Són els primers pronunciaments desfavorables de la ponència a la comarca, ja que fins ara havia donat llum verda a quatre projectes. Alhora, en la mateixa sessió sí que es va considerar viable el Parc de Plans d'Almenara, pròxim a Santa Coloma de Queralt. Comparteix emplaçament amb aquests parcs que ara s'han tombat i el promou la mateixa empresa. Justament, en aquest altiplà ja hi ha un segon projecte acceptat. Si no surten noves traves, en aquest punt s'hi instal·laran 19 aerogeneradors de més de 120 metres d'alçada. Les promotores tenen dos anys per presentar el projecte d'autorització del parc.