Unanimitat històrica a Montblanc per retirar els honors als Borbó com a ducs del municipi

L'Ajuntament de Montblanc ha aconseguit històricament unanimitat per retirar -per segona vegada- els honors a la corona espanyola i demanar en aquest cas, que l'actual duquessa de Montblanc, Elionor de Borbó, hereva del tron d'Espanya, faci ús d'aquest títol nobiliari. Hi van donar suport els 13 regidors del Ple, inclosa la FIC, el partit municipalista que habitualment sempre s'absté en aquests temes. El discurs del Rei d'Espanya, dilluns, i l'actuació policial de diumenge va fer replantejar les coses i que per unanimitat s'aprovés retirar els honors a la duquessa de Montblanc, Elionor de Borbó, com a hereva del tron d'Espanya, i al seu pare el Rei, que el 1996 havia visitat la vila ducal, llavors com a Duc, i a qui el 2013 el Ple de l'Ajuntament ja va retirar els honors. Llavors però, no es va aconseguir la unanimitat. Aquell cop CiU, PSC i la FIC es van abstenir.


Unanimitat que també es va aconseguir en 6 dels 7 punts d'una moció per condemnar la violència de l'1 d'octubre i declarar persona non grata el delegat del Govern espanyol, Enric Millo, demanar-li la dimissió; exigilir la retirada de la policia espanyola i reconéixer l'actitud pacífica dels manifestants. Una moció també per demanar el suport de la mediació internacional. El setè punt, però, no va rebre el suport de la FIC. Era el de confirmar el suport de l'Ajuntament a qualsevol decisió del Parlament i el Govern català.

A banda, el Ple va aprovar la rebaixa d'un 2% a l'Impost sobre Béns Immobles i un increment del 8% de la taxa d'escombraries imposat per l'Agència Catalana de Residus. Creix també el preu de la zona blava per cobrir costos, un 45% -segons l'equip de Govern, 50 cèntims més-. Són algunes de les ordenances fiscals que van rebre el rebuig de la CUP i de la FIC, i l'abstenció del PDecat.

També es van aprovar definitivament les contribucions especials per les obres d'arranjament del carrer Senan, pendents des de fa més de 30 anys per nombroses dificultats en el projecte, que finalment pagaran al 50% ajuntament i veïns. Els propietaris han presentat 43 al·legacions. La majoria s'han acceptat. LA CUP s'oposa a la proposta, la FIC hi votava a favor i el PDeCAT s'hi va abstenir.