10 anys sense Jordi Francolí: el Riubombori recorda la música del cantautor espluguí

Després de quatre gotes, típiques d’un vespre d’estiu, el Jardí dels Francolins s’omplia aquest dissabte per viure una nova entrega del Riubombori, el festival musical de l’Espluga de Francolí. Aquesta vegada de forma especial, tornant als seus orígens, ara fa 10 anys, quan després de la mort en un accident de trànsit del cantautor Jordi Francolí, els seus amics van acomiadar-lo amb un concert homenatge.

Després d’una progressiva professionalització del festival, en aquesta desena edició han tornat a ser els seus amics els qui han pujat sobre l’escenari. Novament, homenatge, record i la seva música.

La trajectòria musical de Jordi Francesch va ser curta però intensa, amb dos discos en vida i un de pòstum. Se’l recorda com un personatge polifacètic amb una gran capacitat socialitzadora i de qui, encara avui, se’n descobreix la seva gran xarxa d’amistats d’arreu. Durant aquests 10 anys, el Riubombori ha estat l’espai de trobada dels qui el van conèixer i també dels qui l’han volgut descobrir.  

El festival en homenatge a Jordi Francolí ha estat un altaveu més per difondre la seva figura i el llegat artístic, però a més a més també ha vist néixer noves formacions musicals. I és que dinamitzar l’oferta cultural i musical de l’Espluga també era una de les voluntats del Jordi. I així va ser, aplanant el camí pels qui vindrien rere seu.

I amb la desena edició del Riubombori, sent un clar homenatge, també es tanca una dècada i ho fa amb incertesa pel seu futur. L’organització, agrupada a la Cultural Jordi Francolí, també es troba en ple procés de redefinició.

Amb Riubombori o sense, el que és segur és que una dècada després la música de Jordi Francolí continuarà sonant.