La Ruta del Cister arriba als 30 anys de dinamització del territori

 

Fa 30 anys que les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell van decidir crear la Ruta del Cister, un projecte turístic pioner en aquell moment a l'entorn dels 3 grans monestirs cistercencs catalans. Des de llavors, la marca turística ha transformat el turisme d'interior al Camp de Tarragona i a una part de la plana de Lleida.

La idea va sorgir d'una conversa informal que els consells comarcals van fer seva. Així van crear la marca turística per unir els monestirs reials de Santa Maria de Poblet, Santa Maria de Vallbona i Santes Creus. 

Amb el sorgiment de la Ruta del Cister les tres comarques van tenir un relat comú i van mirar endins per revaloritzar el seu patrimoni. Calia explorar les potencialitats i estructurar l'oferta a oferir al visitant. El sector públic va establir sinergies amb el privat i l'empenta va fer possible el sorgiment de nous negocis en el sector dels serveis.

8 milions de visitants a l'entorn dels monestirs

En aquestes tres dècades prop de 8 milions de persones han visitat els monestirs, però a més a més, s'ha pogut redirigir el visitant a descobrir la xarxa de poblacions i patrimoni que es troben sota el paraigua d'aquesta ruta. 

Enguany també es compleixen 20 anys de la creació del GR175, un itinerari que ha permès posicionar el territori en el senderisme i cicloturisme. El progrés del territori, també degut a altres factors, ha suposat una descoberta de la cultura, història, paisatge i gastronomia.

Amb la maduresa de 30 anys de la Ruta del Cister ara es mirà més enllà, tant per reforçar les propostes, com per captivar nous públics.