Identificat un soldat republicà de l'Espluga de Francolí

Són milers les víctimes de la Guerra Civil enterrades en fosses comunes que encara no han pogut ser localitzades. El programa d'Identificació de la Generalitat ha identificat aquest gener les 4 primeres víctimes en una fossa de les Garrigues, una d'elles corresponents a Josep Moles, un soldat republicà de l'Espluga de Francolí.

Han passat 81 anys des de la mort del soldat republicà Josep Moles a la Guerra Civil fins aquest dimarts, quan la seva família l'ha pogut enterrar a l'Espluga de Francolí. El 1938, Moles va ser mort d'un tret al cap, però el seu rastre es va esborrar i amb el pas dels anys els seus familiars van buscar les seves restes. Però sense informació d'on podia ser, el periple per localitzar Josep Moles ha durat gairebé un segle.   

El camí per trobar les restes del soldat republicà va fer un pas endavant quan la seva filla, Maria Moles, va veure en un diari que es posava en marxa el programa d'identificació genètica dins del Pla de Fosses de la Generalitat. Aquest gener la Maria va conèixer que el seu ADN havia coincidit amb les restes d'una de les 146 persones enterrades a la Fossa del Soleràs, a les Garrigues. Una de les primers quatre víctimes de la Guerra Civil identificades amb aquest projecte, eren les del seu pare, Josep Moles. 

Finalment, la família de Josep Moles ha pogut tancar aquesta etapa i les seves restes ja reposen al costat dels seus familiars al cementiri de l'Espluga.