La recol·lecció de la tòfona comença amb retard a la Conca de Barberà

Amb l'entrada de les baixes temperatures, el cultiu de la tòfona negra viu des d'aquest gener un dels punts àlgids de la temporada. Enguany la recol·lecció és més tardana en territoris com la Conca de Barberà a causa de les pluges de la tardor i l'absència de baixes temperatures. La previsió és que es pugui millorar la campanya de l'any passat, però el balanç encara serà força dolent.

Així és una finca de cultiu de tòfona negra. Terreny amb sòls calcaris, alzines mesclades amb altres plantes idònies per a l'aparició del fong i sistema de regadiu. Complicitat amb els gossos tofoners, paciència, olfacte i comprovació de la qualitat del producte, aquesta és la rutina del tofonaire i aquestes setmanes és quan m'és l'exercita. L'esclat de la temporada arriba aquest gener i febrer i ho fa després de molta pluja però que no ha arribat quan era pertinent.

En tot cas, la collita millorarà la de l'any passat, que va ser una de les pitjors que es recorda. Amb tot, els productors locals treballen perquè la tòfona pugui entrar a la cuina de casa nostra.

Mentre esperen més inversions per a impulsar plantacions, els tofonaires creuen que la tendència del cultiu va a l'alça.

Un dels principals aparadors per als tofonaires de la Conca és justament la cita que arriba aquest dissabte a Vilanova de Prades, la tercera fira dedicada aquest fong.