Retiren de matinada part dels símbols per la llibertat dels presos a l'Espluga

Aquesta matinada un grup de desconeguts amb la cara coberta i el cap tapat amb barrets de Pare Noel ha retirat a l'Espluga de Francolí bona part de la simbologia per la llibertat dels presos polítics i el cartell de municipi de la República Catalana. El grup ha estat enxampat per diversos membres del CDR local que els han demanat que marxessin. No hi hagut enfrontaments però finalment han estat els Mossos d'Esquadra els qui han dissuadit el grup.

Almenys una hora i mitja ha durat l'acció de diversos grups unionistes a l'Espluga de Francolí, de matinada entre dos quarts d'una i les dues, quan han estat descoberts per diversos espluguins membres del CDR local que han sortit al carrer per intentar evitar la retirada de la simbologia independentista. 

Com es pot veure a les imatges difoses per les xarxes socials, els desconeguts coberts amb gorres de pare Noel, han retirat llaços grocs i pancartes. S'han emportat els símbols per la llibertat dels presos polítics que hi havia als espais públics, com les pancartes que estaven penjades en punts de l'Avinguda de Catalunya, o just a l'entrada de l'Espluga, d'on han arrencat el cartell que hi havia i on es llegia: municipi de la República Catalana.

Al centre del poble han eliminat tota la simbologia de la plaça de l'església o la pancarta per la llibertat dels presos de la carretera de Poblet. En canvi, no han tocat res de la casa de la vila. El balcó de l'Ajuntament restava intacte aquest matí.

Segons han explicat alguns testimonis, la presència dels vigilants municipals i la petició dels membres del CDR que hi eren presents ha evitat que es retiressin aquestes pancartes, protegides a més pels llums de Nadal.

Després, la presència de dues patrulles dels Mossos d'Esquadra ha acabat dissuadint la situació, al punt de les dues de la matinada.

Cal recordar que l'Espluga té 16 carrers dedicats als presos i exiliats polítics per la causa de l'1 d'octubre, mesura aprovada per la unanimitat del Ple Municipal. Les plaques amb els noms dels líders independentistes però, segueixen al seu lloc i sense cap dany.