L'Espluga omple els carrers amb el seguici festiu i la cursa atlètica

A l'Espluga, Festa Major i atletisme van lligats de la mà. Des de fa 41 anys que l'acte més multitudinari és la Cursa Popular, la primera que es va celebrar a Catalunya fa 4 dècades. Enguany ha comptat amb 500 atletes i amb la inesperada victòria d’Abderrahim El Jaafari després de que Mohamed Zarhouni liderés tota la carrera per acabar defallint a 500 metres de la línia de meta. El recorregut, de 15 quilòmetres creua el municipi i els entorns del monestir de Poblet.

La Festa Major de l'Espluga es completa aquests dies amb desenes d'actes socials i culturals més, amb un especial protagonisme per la Cultura Popular, que aquest any protagonitza la nova samarreta dels Ton's. Gegants, música, diables i bastoners que aquest diumenge se sumaren, com marca la tradició a la ballada a la plaça de la Vila, per commemorar la festa dels patrons Sant Abdon i Sant Senén. Abans de començar l’esclat final del seguici va tenir lloc un acte reivindicatiu on es van mostrar pancartes a favor de la república catalana i es va interpretar el cant dels Segadors.

Balls on només un cop l'any ballen els gegants Ponç Hug i Beatriu, amb més de 70 anys d'història, i també els gegants neolítics que ara fa un any van incorporar els seus fills Terra i Pastor al Seguici. També el senglar i la percussió dels Diables, el Ball de Bastons de l'Espluga i els Gegants de la Santíssima Trinitat, que recorden el passat agrícola de l'Espluga.