Entrem a l'antiga fàbrica de camises de l'Espluga de Francolí

L'Espluga de Francolí ha dedicat la quarta edició de l'Espais Vius d'Art al món de la costura i el brodat. Centenars de peces fetes a mà decoraran el municipi aquesta primavera. I tot plegat ha fet ressorgir el record de l'antiga fàbrica de camises del municipi. Aviat farà 20 anys que va tancar, però nosaltres hi hem tornat a entrar amb un grup de les dones que hi van treballar.

L'edifici, ara nu, amaga encara algun petit tresor. En la visita, hi trobem patrons, els calendaris d'aquell darrer 2006, els registres de la feina i, fins i tot, algun retall de roba. Amb papers a la mà i també fotografies les dones que ens acompanyen viatgen a l'adolescència en tancar i obrir d'ulls. Només tenien 14 o 15 anys quan van començar a treballar-hi. 

ENCARA MANTENEN RELACIÓ

FABRICA CAMISES

Hi van passar centenars de persones, l'àmplia majoria dones. Els homes eren una excepció i només eren habituals en les tasques de manteniment o al magatzem. Recorden que, encara que treballaven molt, ho feien molt a gust. Elaboraven camises i teixien amistats. Anaven a preu fet, això sí; a més producció, major era la recompensa econòmica. 

La crisi del sector, a principis de segle, els va agafar de ple. La deslocalització de la indústria tèxtil va provocar, ja als anys 2000, que els grans productors preferissin portar a fer la roba a altres països amb una mà d'obra més barata. I a l'Espluga no els va quedar més remei que fer tirades més curtes, però de més qualitat. Les camises dels Mossos d'Esquadra, per exemple, sortien d'aquests patrons. Igualment, la situació va ser insostenible i el 2006 es va abaixar la persiana. 

L'OPCIÓ PER CREAR HABITATGES

FABRICA

20 anys després, per on passa el futur d'aquest edifici de 4 plantes i 3.500 metres construïts al centre del poble? La propietària de l'immoble pensa que destinar-ho a l'habitatge seria la millor opció i més davant la manca d'oferta al territori. El problema és que, fins al moment, no ha reeixit cap aposta per habilitar-ho. 

Mentre no arribi l'oportunitat, l'antiga fàbrica continuarà immòbil; serà sempre un espai de memòria col·lectiva i d'una indústria, la tèxtil, que pràcticament s'ha esvaït del país.