L'Ajuntament de l'Espluga torna a pujar el preu de l'aigua

L'Ajuntament de l'Espluga ha aprovat aquest dijous la tercera modificació de l'ordenança pel subministrament de l'aigua en menys d'un any. Com es va establir en les darreres ordenances, es pagarà més en funció del consum i també de la situació de sequera, és a dir, de si es porten més o menys camions. La qüestió és que el subministrament amb cisternes va generar l'any passat un forat de gairebé un milió d'euros i el govern defensa que s'ha d'ajustar encara més el que paga la ciutadania perquè la situació econòmica no sigui encara més complicada.

EL COST DEPÈN DEL CONSUM I LA SEQUERA

Les noves taxes establiran un pagament fix per trimestre de 20 euros per a ús domèstic i 30 en el cas de les indústries. Respecte a la darrera aprovació, també inclouen un nou increment en els consums, encara que el mínim no es toca.

En comparació amb ara fa un any, abans de tots els canvis, els consums més baixos notaran una pujada del 3,5% i la següent franja, que és la més habitual al poble, un 14%. En l'actual situació de sequera, aquestes cases els costarà un 28% més. On hi haurà els increments més forts és a les indústries que, en sequera extrema, l'augment supera el 200%.

JUNTS NO HO COMPRA

PLE ESPLUGA

El principal partit de l'oposició, Junts, hi va votar en contra perquè considera que aquesta nova pujada es fa per compensar que no es podrà aplicar l'increment de l'IBI a causa de l'error en la publicació de les ordenances fiscals. Una vinculació que el govern nega. Defensen que la taxa no cobreix el cost del subministrament de l'aigua i que, per exemple, l'ACA els demana que ajustin els preus perquè no pot ser tan econòmica.

I d'aquí a una nova picabaralla per l'arribada de l'aigua de l'Ebre. L'alcalde responia a les crítiques de Junts argumentant que bona part dels mals d'ara es deuen al fet que no es completés el projecte del CAT durant els mandats de Convergència.

El juntaire Joan Amigó li va rebatre recordant que el 2003 quan es va entrar al Consorci d'Aigües de Tarragona qui governava era el PSC i que, després, Convergència ho va deixar tot molt avançat. Insuficient, però, des del punt de vista de l'actual govern, que assegura que el gruix de feina l'han fet ells. I, de fet, Josep Maria Vidal va treure pit de l'inici d'obres. I és que la canonada de l'aigua de l'Ebre es començarà a desplegar dilluns vinent.