L'Espluga buscarà nous pous d'aigua

L'Ajuntament de l'Espluga de Francolí ja treballa en la recerca de nous punts de captació d'aigua. S'exploraran punts idonis per aconseguir un o dos pous més que abasteixin el poble. Es buscaran partint d'uns estudis geològics que es van fer durant els anys 80 i l'objectiu és posar-los en funcionament a mitjà o curt termini. Per finançar-ho s'ha demanat una subvenció de 90.000 euros a l'Agència Catalana de l'Aigua. En paral·lel, el que ja s'està fent aquests dies és analitzar si es poden millorar els pous actuals. 

El govern local ha definit una desena d'actuacions per fer front a la sequera. Una de les principals és l'arribada de l'aigua de l'Ebre, però l'alcalde, Josep Maria Vidal, assegura que l'Espluga no pot confiar en una única solució. 

CONTINUEN ARRIBANT CAMIONS CISTERNA

Els recursos externs, provinents del Consorci d'Aigües de Tarragona, arribaran, si tot va bé, de cara a la tardor del 2024. De moment, l'aigua de l'Ebre per combatre la sequera arriba cada setmana amb 20 camions cisterna. Això ja ha costat més de 400.000 euros els dos darrers anys, si bé es confia subvencionar la meitat de la despesa. La qüestió és que la sequera està lluny de resoldre's i, segurament, no serà tan sols un episodi puntual.

L'ESPLUGA DISPOSARÀ D'UN PLA D'EMERGÈNCIA PER LA SEQUERA

Pla sequera

L'Ajuntament ja ha aprovat una ordenança d'estalvi d'aigua i aquest dimecres ha validat també l'Oferta Pública d'Ocupació per crear una plaça d'enginyeria d'aigües, que serà el punt de partida de la futura empresa pública. També es preveu recuperar l'antic dipòsit de Sant Miquel per quan es disposi de l'aigua de l'Ebre i es renovaran les canonades d'una urbanització. Al que ja estava previst, s'hi afegirà un pla d'emergència davant la sequera. Aquest document estipularà les actuacions i restriccions a aplicar episodis com el que afecta el municipi des de l'estiu passat.