L'Espluga elabora un cens de punts habitats fora del nucli urbà per prevenir emergències

Viure fora d'un nucli urbà té els seus avantatges i els seus inconvenients i entre aquests hi ha l'aïllament, sobretot en episodes de nevades, com les de fa una setmana, i d'incendis forestals. A l'Espluga de Francolí els veïns dels nuclis aïllats es queixen d'abandó i desinformació. Ara l'Ajuntament ha elaborat un cens de tots aquests punts habitats, per actualtizar els plans d'emergències.

És el cas del Josep Estadella, propietari de hotel rural de la Masia de la Font de l'Oca, amb clients internacionals, i on viu amb la seva família, prop del nucli de les Masies, a l'Espluga de Francolí, en ple Paratge Natural de Poblet. Es troba per tant en plena zona de risc d'incendi forestal, com també passa a desenes de cases habitades del terme municipal, com la del Josep Martí, que viu al nucli del Molí de Guasch. Ara, l'Ajuntament de l'Espluga ha elaborat un cens de tots aquests punts habitats del municipi per incloure'ls al Pla de Prevenció d'Incendis Forestals i per habilitar-hi franges de baixa densitat per protegir-los del foc.

En total el consistori ha censat 35 nuclis habitats o d’especial activitat a tot el terme municipal, alguns dels quals només durant l'estiu. La mesura permet tenir localitzats els punts de perill on, en cas d'incendi, s'hi podrien trobar persones aïllades o en situació de risc. Els veïns celebren la proposta tot i que no la coneixien. Denuncien la desinformació que pateixen, i l’abandó que senten en episodis d’inclemències meteorològiques. Ara l'Ajuntament també actualitzarà el protocol local del Pla Infocat d'Emergències per Incendis Forestals de Catalunya, que no s’actualitza des del 2014 a l’Espluga de Francolí.