L'Espluga rebrà mig milió d'euros dels Next Generation per renovar canonades

L'Espluga de Francolí rebrà mig milió d'euros dels fons europeus Next Generation per substituir canonades d'aigua. Es renovaran la majoria dels carrers de la Urbanització Carreras, que és on es focalitzen la majoria de les fuites. Amb aquesta actuació, que suposa una inversió total de 765.000 euros, l'Ajuntament pretén minimitzar les pèrdues d'aigua.

Es renovaran 3.500 metres de canonades amb l'objectiu de reduir les fuites de la xarxa de distribució d'aigua potable. L'Ajuntament estima que, ara mateix, la meitat dels recursos disponibles es perden entre els dipòsits i les aixetes de les llars. En gran part, l'aigua s'escapa pel mal estat dels tubs, que a mitjan any vinent es renovaran.

COINCIDIRÀ AMB LA CONNEXIÓ AMB L'AIGUA DE L'EBRE

Enguany al municipi ja s'han produït més de 30 avaries. S'actuarà, en concret, a la urbanització Carreras, que és on la xarxa està més deteriorada. Aquí, el dissabte passat, el trencament d'una canonada va obligar a tallar el subministrament d'aigua al poble, més enllà de les restriccions nocturnes que s'apliquen des de fa gairebé tres mesos per la sequera. 

Per fer-nos una idea, l'estalvi previst equival, més o menys, al 70% de l'aportació d'aigua que actualment s'està traslladant cada dia amb més d'una dotzena de camions cisterna. La intervenció de l'any vinent també suposarà un estalvi energètic pròxim al 16%.

Els treballs coincidiran segurament amb la connexió de l'Espluga amb l'aigua de l'Ebre. L'obra per desplegar la canonada fins a Montblanc va quedar deserta mesos enrere i aviat es tornarà a treure el contracte a concurs amb el pressupost actualitzat a l'alça.