L'Espluga supera el volum turístic d'abans de la crisi sanitària

Les Coves de l'Espluga de Francolí han superat els 10.000 visitants durant els mesos de juny, juliol i agost. Se sobrepassa així la xifra de 9.710 usuaris de l'estiu del 2019, el darrer balanç prepandèmic, i respecte l'any passat també han millorat un 10%. És l'atractiu turístic més visitat del municipi, i amb diferència. Això fa que el còmput global sigui positiu, encara que els altres espais perdin usuaris.

Respecte el 2019, l'Oficina de Turisme també ha atès més persones, però en canvi la Fassina Balanyà i la Ruta Templera perden força. Aquests dos espais també retrocedeixen en comparació a l'estiu passat. El cas més significatiu és el de la Ruta Templera.

La proposta ja partia de xifres baixes. L'any passat va millorar i va superar els 350 visitants, però enguany la davallada ha estat del 60%. Des de l'Ajuntament s'atribueix a dos fets, per un costat, perquè el darrer curs pandèmic la limitació d'aforament de les Coves va desplaçar turistes a altres espais i, per l'altre, perquè durant el juliol no hi va haver l'oferta de visites diàries.

Més enllà d'això, un altre símptoma de la recuperació van ser, ja el curs passat, l'afluència de visites escolars a les Coves o, per exemple, al Museu de la Vida Rural. Moltes reserves pels pròxims mesos ja es van anticipar abans de les vacances i des del setembre la demanda s'ha reprès amb bon ritme.

Pel que fa al perfil del visitant d'aquest estiu a l'Espluga, si ens fixem en les consultes de l'Oficina de Turisme, majoritàriament provenen de l'àrea metropolitana de Barcelona i també de Tarragona. La resta de l'Estat ja seria el següent grup per importància i, encara que més residuals, també s'han rebut turistes de l'estranger.