Comencen els talls d'aigua a l'Espluga, que podrien anar a més

Balanç precipitació aigua Espluga

Resum de litres acumulats (l/m2) a l'estació de l'Espluga del Servei Meteorològic de Catalunya

La sequera s'agreuja a l'Espluga de Francolí on aquesta nit ja ha estat la primera sense aigua. Cada dia es tallarà el subministrament perquè els nivells dels dipòsits continuen baixant, tot i aportar aigua amb camions cisterna. 

Des d'inicis d'any només ha plogut 35 dies i la precipitació acumulada supera, per poc, els 200 litres en aquests darrers 8 mesos. Això hi hem de sumar que l'hivern ja va ser molt sec. Per fer-nos una idea de l'absència de pluges rellevants. El dia més plujós de l'any va ser el 12 de març i només es van registrar 25 litres per metre quadrat.

El balanç actual el comparem, per exemple, amb la situació viscuda l'any passat a finals d'octubre, quan també hi va haver talls, s'havien acumulat uns 370 litres i, encara que la comparació no és del tot justa, un any normal, com el 2020, a finals d'octubre ja haurien d'haver caigut uns 500 litres. 

Són les 10 de la nit del 17 d'agost, un operari tanca l'aixeta d'un dels dipòsits que abasteix l'Espluga de Francolí. Així comença la primera nit de talls arran de la sequera, que no s'ha pogut revertir ni amb l'arribada de camions cisterna. Fins a les 7 del matí les llars no rebran aigua.

S'AUGMENTA L'APORTACIÓ DELS CAMIONS CISTERNA

De moment, s'efectuaran 9 hores de talls cada dia, però podrien arribar mesures més dràstiques, allargant la durada de les restriccions o, fins i tot, amb tota una jornada sense aigua. De moment, a més dels talls nocturns, l'Ajuntament ha optat també per incrementar l'aportació de l'aigua de l'Ebre des de Montblanc.

L'altra línia de treball se centra a evitar perdre el mínim d'aigua possible. En aquest sentit, els canvis de pressió per la interrupció del subministrament poden generar noves fuites. El regidor de Serveis Municipals, Xavier Rosell, explica que s'hi continuarà treballant i, de fet, la setmana passada una empresa especialitzada va buscar fuites durant la nit. 

Si no plou aviat, l'estiu es farà molt llarg a l'Espluga de Francolí. Les pluges cada any varien, però aquest 2022 els talls d'aigua s'han començat a aplicar dos mesos abans en comparació al 21. En el darrer precedent les restriccions es van iniciar el 15 d'octubre i, certamen, és una data que ara mateix queda molt allunyada. Fins a nou avís, com a mínim, totes les nits es tancarà l'aixeta.