L'Espluga continuarà sense aigua fins la setmana vinent

El resultat de les analítiques encara no és concloent. Els valors de mercuri ja no són alts, però les mesures no es relaxen perquè en la mostra del febrer ara s'han detectat nivells alts de plom.

A l'Espluga de Francolí encara no es pot beure ni cuinar amb l'aigua de l'aixeta. La restricció s'allargarà, com a mínim, fins a principis de la setmana vinent perquè encara no es disposa dels resultats de totes les analítiques demanades. Una de les mostres preses aquest dimarts ja no ha detectat nivells de mercuri per sobre dels barems indicats.

Malgrat això, l'Ajuntament no relaxa les mesures perquè el laboratori li ha comunicat aquest dijous que en la mostra del 25 de febrer els valors del plom també són elevats.

ANALÍTIQUES CADA 15 DIES

L'estudi s'ha focalitzat als punts que abasteixen el dipòsit de la Cometa, que és on es van detectar els valors alterats, i ara també s'observarà especialment la presència de plom. Més enllà de les analítiques que estan en marxa, l'Ajuntament de l'Espluga demanarà assistència al Departament de Salut i a l'Agència Catalana de l'Aigua per fer un estudi de l'episodi i conèixer les causes de la contaminació de les aigües.

A més, el govern ha anunciat que farà més analítiques d'aquest tipus, probablement amb una periodicitat de 15 dies.

Les mesures preventives preses des del dimarts també prohibeixen el consum d'aigua filtrada per sistemes d'osmosis i no recomana donar aigua de l'aixeta a les mascotes.