Endesa preveu a l'Espluga el seu primer projecte d'hidrogen verd a Catalunya

Endesa invertirà 181 milions d'euros per desenvolupar el primer projecte d'hidrogen verd a Catalunya. Serà a la demarcació de Tarragona, en concret a l'Espluga de Francolí, on la companyia espera produir 20 MW d'hidrogen verd a l'any a través d'energia eòlica.

En aquest enclavament de la Conca de Barberà, Endesa preveu abastir-se de 150 MW d'energia provinent de 3 parcs d'aerogeneradors. Un anunci que agafa per sorpresa a l'Ajuntament de l'Espluga i en peu de guerra contra l'allau de projectes que està rebent el territori.

A diferència de l'hidrogen gris, en aquest cas no s'utilitzen combustibles fòssils per elaborar-lo, sinó que s'aconsegueix amb energies renovables. Permet reduir doncs l'emissió de gasos d'efecte hivernacle i per això s'ha considerat que l'hidrogen verd és un dels combustibles del futur.

La Comissió Europea marca per al 2030 l'objectiu d'assolir una producció de 10 milions de tones i, a Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili vol liderar aquesta transició energètica a través de la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, que ja ha rebut el suport del Govern. En el cas de la inversió d'Endesa, que és la primera que es coneix, suposarà, segons l'empresa, 50 llocs de treball en la construcció de la planta i, posteriorment, 30 llocs de treball durant 20 anys.

Endesa ja disposa de dos parcs eòlics en funcionament a la Conca de Barberà a través de la seva plataforma de renovables Enel Green Power. Darrerament, aquesta empresa ha tramitat 7 avantprojectes de nous parcs eòlics a la comarca i dos més en l'entorn proper de la Conca. Com a mínim 3 d'aquests projectes són indispensables per abastir la planta d'hidrogen verd. Endesa ha presentat un total de 23 projectes similars a tot l'Estat.

Canvia't al 39 a la TDT