Any de neus, any de béns?


Diuen que any de neus, any de béns. I sembla que a la Conca de Barberà el temporal Filomena farà bona la dita. Les nevades han arribat d'hora, tot just a inicis de gener i sense floració als conreus. Els gruixos de neu són una bona notícia per als cultius majoritaris de la comarca, com són els cereals i la vinya. És bo per l'aigua que es filtrarà en els pròxims dies i també per l'eliminació de plagues i infeccions.

El temporal de fred tampoc és negatiu per al safrà, però en canvi sí que localment la neu ha fet mal a alguns camps d'oliveres i d'avellaners, per bé que en general l'afectació, a hores d'ara, no sembla molt preocupant.

Els tofonaires, aturats en una campanya que ja era complicada

Tampoc poden accedir a les seves finques els tofonaires a qui se'ls afegeix una nova mala notícia. La temporada ja era complicada per les limitacions al sector de la restauració i l'hostaleria, però el temporal atura la collita en plena maduració del diamant negre i, en alguns casos, també pot malmetre les tòfones per l'excés d'humitat.

En tot cas, al conjunt del territori les nevades beneficiaran les reserves d'aigua que sovint són limitades. Mentrestant, amb alguns camins i camps impracticables, alguns pagesos han deixat de banda les terres per sumar-se a les tasques de neteja dels carrers.