Mig any després de la riuada del Francolí: feina per fer i ajuts per arribar

Han transcorregut sis mesos des d'una riuada històrica que va provocar danys personals i materials inoblidables. Ara, de nou sota la pluja, comprovem com molts dels estralls continuen ben visibles al territori, també continua la indignació dels alcaldes de la comarca davant la demora dels ajuts compromesos.

Ha passat mig any i la llera del Francolí torna a ser fang. El fang que ens evoca la destrucció del 22 d'octubre i la solidaritat dels dies posteriors. Els rastres de devastació, naturalment, hi són allà on mirem. El paisatge ens recorda que aquí s'hi elaboraven vins, també s'hi cuinava, sovint per a grups nombrosos. En els darrers mesos, els negocis afectats havien pogut tornar a l'activitat, encara que sigui reubicant-se. Tot i això, ara intenten fer-se forts per no caure definitivament davant d'aquest segon embat: el coronavirus.

DESPRÉS DE LA RIUADA, EL GLÒRIA I EL CORONAVIRUS

L'actual crisi sanitària i també el temporal Glòria han situat en un segon pla la riuada del Francolí. Els ajuts econòmics no arriben. El que havia de ser imminent, l'ampliació del reial decret dels aiguats de Múrcia i Alacant, ha acabat passant de llarg i ja fora de termini.

És innegable, però, que de feina sobre el terreny se n'ha fet. Ara bé, l'Ajuntament de l'Espluga reconeix que la situació no és la que voldrien, ja que el temporal Glòria i la crisi del coronavirus ha complicat les tasques de rehabilitació de les zones afectades. La prioritat, diuen, passa per restablir com abans millor la zona zero tal com era abans de l'aiguat.

Els accessos principals i els subministraments van quedar garantits en qüestió de dies. Està sent més costós el recondicionament de la llera del riu per part de l'ACA, encara amb feina per fer, o la recuperació d'algunes carreteres i ponts per part de la Diputació de Tarragona. A Montblanc preocupen els ponts perquè són de titularitat municipal i a l'Espluga s'està a l'espera que es consolidi la connexió definitiva del gas i l'electricitat, segueix sent provisional. 

Mentrestant, als horts propers al riu no s'hi cullen ni espinacs, ni faves. Aquest 2020 tampoc penjaran tomàquets al rebost. Una notícia per a l'esperança? Aquest dimarts el Departament d'Agricultura ha aprovat les bases dels ajuts a les comunitats afectades per l'aiguat de l'octubre i pel Glòria. S'han de reconstruir les xarxes de reg i alguns terrenys estan impracticables.

Costarà, però les pèrdues materials fins a cert punt són recuperables. Al contrari de les pèrdues humanes, 4 víctimes mortals i dues persones encara sense localitzar. Es recordaran per aquell fatídic 22 d'octubre del 2019.