Descobreixen a l'Espluga un santuari paleolític amb més de 100 gravats de fa 15.000 anys

Fa uns 15.000 anys que aquest conjunt de més de 100 gravats del paleolític es troba a la Cova de la Font Major de l'Espluga de Francolí. Ha perviscut invisible al pas del temps i també al d'unes 200.000 persones que en les darreres dècades hi han transcorregut a tocar fent la ruta d'aventura pels trams més profunds de les galeries. Ha sortit a la llum de forma inesperada després de la darrera campanya d'excavacions arqueològiques d'aquesta tardor. Josep Maria Vergés va decidir explorar una zona de la cova que desconeixia.

Es tracta dels gravats més antics que s'han localitzat fins ara a Catalunya, una fita referent en la història de l'arqueologia catalana. És per tant, el primer santuari paleolític d'aquesta antiguitat que es troba a Catalunya i correspon al període Magdalenià, encara que alguns elements es podrien atribuir a etapes anteriors. Hi ha gravats que reprodueixen animals i d'altres que són signes abstractes.

El santuari està situat en una zona de difícil accés a la qual ja s'hi ha restringit el pas. La descoberta ja ha estat digitalitzada per part dels tècnics del Departament de Cultura i els investigadors de l'IPHES mitjançant tecnologia 3D. Ara s'obre per davant una etapa de documentació i estudi de la troballa. El que ja és evident és que la Cova de la Font Major multiplica el seu valor com a jaciment històric.  

Les exploracions al subsòl de l'Espluga no acaben aquí, de fet ara obren encara més el ventall de possibilitats per ampliar el coneixement que tenim del Neolític i del Paleolític.