Avança la reconstrucció de la llera del Francolí, però no arriben els ajuts

Han passat ja tres mesos del desbordament del Francolí, una riuada que va provocar víctimes mortals i nombrosos danys materials dels quals el territori segueix treballant per refer-se'n. Ara el riu torna a baixar de costat a costat, ara en conseqüència del Glòria. Aquesta vegada sense obstacles el riu baixa a l'ample, però sense causar danys i això referma les tesis d'aquells que creuen que l'aiguat de l'octubre va ser ferotge per la deixadesa i la brutícia del riu. Aquella nit del 22 d'octubre el desbordament va ser majúscul, sobtat, sense previ avís. El fatídic balanç, ja el coneixen: 4 víctimes mortals, 2 persones desaparegudes i nombroses destrosses que van provocar pèrdues milionàries.

La primera emergència va ser netejar les carreteres i dotar els municipis dels serveis bàsics, algunes d'aquestes connexions segueixen sent encara provisionals. Les aportacions de les administracions, per ara, han estat en forma d'actuacions sobre el terreny. L'ACA hi ha invertit 4,3 milions d'euros en intervencions en la llera i gairebé mig milió en recuperar l'abastament d'aigua a Vallclara, Vimbodí i Vilaverd.

L'ACA executa la meitat de les actuacions previstes al Francolí

A l'Espluga ja ha començat la construcció del mur de contenció al pont de la Font Baixa, mentre que, més avall, la Diputació de Tarragona continua adequant els trams de carretera malmesos. Encara pendents una llarga llista d'actuacions per tornar a la normalitat. A Montblanc esperen els ajuts per reconstruir el pont que connectava aquesta incubadora d'ous, a Vimbodí el pont de la carretera del castell de Riudabella i una infraestructura tallada des del dia de la riuada, la línia ferroviària entre l'Espluga de Francolí i Lleida. ADIF fa setmanes que hi treballa, hi dedicarà prop de 30 milions d'euros per refer el tram de Vinaixa, però com a mínim el servei continuarà per carretera fins al maig. 

S'han demanat ajuts al govern català i a l'espanyol. La Generalitat ha registrat peticions per valor de 6,6 milions d'euros dels ajuntaments del Camp de Tarragona, mentre que 46 particulars i 17 ajuntaments s'han acollit als ajuts previstos al reial decret espanyol obert pels aiguats de Múrcia. Ara bé, el Consell de Ministres encara no ha ampliat el decret i té temps fins al març. Una demora que inquieta als alcaldes.

Ni Montblanc ni l'Espluga tenen aprovats els pressupostos per aquest 2020. Tot i això, l'alcalde de l'Espluga explica que les intervencions vinculades als ajuts s'afegiran via modificacions de crèdit. Han passat tres mesos i ara, novament, el Francolí ens recorda el seu espai. La recuperació de l'entorn del riu per complert haurà d'esperar, es parla d'un període encara de 4 o 5 anys per consolidar la llera i esborrar les ferides materials de la riuada del 2019.