El foc, nou eix temàtic de la Fira de l'Espluga amb les falles del Pirineu com a element convidat

 

Nova imatge i nou relat per la quadricentenària Fira de Sant Vicenç de l'Espluga de Francolí a la seva 455a edició. Un pas endavant que busca els orígens a través d'un element vital pels primers pobladors a les coves de l'Espluga, cabdal pels pagesos, artesans i menestrals, i essencial per a un futur sostenible. L'últim cap de setmana de gener el certamen farà un gir en si mateix per convertir-se en referent.

El vincle de l'Espluga amb l'Alta Ribagorça a través del projecte espluguí de Casa Llavasa donarà forma al primer eix temàtic i a les falles del Pirineu com a convidades d'honor. Cada any un element de foc diferent protagonitzarà la fira. També ho faran els mestres artesans locals, com els forjadors de Cal Biel, o els forners, que elaboraran per primer cop el pa de la cova, que reposarà una nit dins la cavitat.

Hi haurà cuita de ceràmica, demostració de picapedrer, concurs de motoserra i una mostra de tractors antics de Ponent. Xerrades i tallers al voltant de la química del foc, els incendis, el foc a la cuina o la construcció d'una carbonera a la plaça. S'incorporen les noves tendències, enguany al voltant de les autocaravanes. Destaca, l'espectacle de foc i forja dels Diables de l'Espluga i Cal Biel i la reobertura de l'Espai de Cultura Popular al carrer Lluís Carulla. Els voluntaris de la Riuada Solidària rebran el seu reconeixement i es donaran a conèixer les bases de les ajudes. Un programa d'actes complet que busca recol·locar la històrica fira espluguina al mapa turístic i firal de Catalunya.