L'Espluga s'omple de solidaritat un mes després dels aiguats

La solidaritat ha desbordat aquest cap de setmana el riu Francolí, un mes després dels aiguats. Poc més de 100 metres, coberts de blau i riu avall. Solidaritat, poble i memòria, són els tres conceptes alçats entre els paraigües al final de l’acte central de la Riumuntada i que resumeixen aquest cap de setmana d’activitats en benefici dels damnificats per la riuada a l’Espluga de Francolí.

Prop d’un miler de persones van participar en l’acte central de la programació, una iniciativa per homenatjar les víctimes, donar suport a les persones afectades i, alhora, d’agraïment als centenars de persones voluntàries.

La performance va ser un dels moments àlgids d’un cap de setmana d’actes que va començar ja divendres amb una obertura centrada en la divulgació de les causes i conseqüències de la riuada. Experts com Tomàs Molina o Assumpta Farran van situar els fets en el context del canvi climàtic. L’endemà, el debat es transportava sobre el terreny on diversos especialistes van guiar una caminada al llarg del curs del riu.

La Riumuntada, però ha tingut activitats de tots els formats, des d’espectacles infantils fins a tastos de vins, passant per la trobada de vehicles clàssics o un dinar popular que va fregar el mig miler de persones. També una subhasta d’obres d’art que amb Carles Xuriguera de presentador va aconseguir col·locar un parell d’obres, però va omplir la sala de rialles. Això, com també altres iniciatives, de la mà d’entitats del territori.

Tot plegat per ajudar, però també per fer memòria de la riuada d’ara fa un mes. I això es pot fer amb xerrades, però també amb una seixantena de ballarines donant forma als aiguats, la devastació i la resposta ciutadana. I l’altre puntal del cap de setmana: la música. Roba Estesa, Xeic!, Joan Reig, l’Orquestra Mitjanit i Atalaia o Quico el Célio, entre molts d’altres, han fet sonar les notes solidàries. L’Espluga de Francolí tanca la Riumuntada, però segueix amb altres accions per recaptar fons per als damnificats. El punt final serà el 31 de desembre.