La sala del llac de les Coves de l'Espluga podria haver estat una necròpoli

Una punta de llança és un dels elements més ben conservats que s'ha pogut extreure de la Cova de la Font Major de l'Espluga en les excavacions arqueològiques d'aquesta tardor a càrrec dels grups de recerca de l'IPHES i la GRESEPIA de la URV.

No és l'única troballa d'aquesta intervenció, sinó que també s'han localitzat materials ceràmics en bon estat, com per exemple urnes fetes a mà que podrien situar-se entre els segles IX i VI aC. També diversos elements metàl·lics que formarien part d'ornaments personals, però cap element estrictament ibèric.

Tot plegat, condueix els estudis del grup de recerca del Departament d'Història i Història de l'Art de la URV a treballar per confirmar, en els pròxims dos anys, si a la Sala del Llac de la Cova feien ritus en època preibèrica i ibèrica relacionats amb la mort, i per tant es tracta d'una necròpoli, o si s'hi celebraven altres tipus de ritus. 

Els primers coneixements sobre l’ocupació de l’època protohistòrica daten dels anys 60 quan es van trobar diversos elements de ceràmica i metàl·lics. Ara, l’actual projecte quadriennal de recerca vol ampliar el grau de coneixement per concretar en quin moment de la història es va utilitzar la Sala del Llac i quin ús se’n feia.