El perquè dels aiguats

Una tempesta sense precedents, en molts anys, al territori. Per aquest motiu hem parlat amb un expert universitari en la temàtica. Volem saber què va originar els aiguats de fa un parell de dies.

La tardor és una estació de transició entre la calor i el fred. Això provoca diverses situacions on l’aire calent de l’estiu i l’aire fred que comença entrar xoquen i formen el fenomen meteorològic conegut com la gota freda. Provocant forts vents però sobretot tempestes que descarreguen una gran quantitat de pluges amb molt poca estona.

La gota freda no és un fenomen aïllat. El 1787 es va documentar el primer episodi a la demarcació de Tarragona. Un dels últims més importants que recorda el territori és el que es va viure l’octubre del 1994 i que també va provocar grans riuades al Francolí. El que ja no és tan normal és viure gotes fredes amb tanta freqüència ni tampoc amb tanta intensitat, el canvi climàtic no ajuda.

La gran crescuda del Francolí es deu perquè justament l’epicentre d’aquesta gota freda es va produir a les muntanyes de Prades i al seu voltant com a la Conca de Barberà, Garrigues o Baix Camp. Els 266 litres per metre quadrat caiguts en aquesta zona en molt poca estona van provocar aquesta crescuda mai vista, similar a un tsunami. A banda, el mal estat de la llera del riu, va empitjorar les coses.

La gota freda però tal com arriba marxa. Un episodi que dura hores però que pot deixar seqüeles que poden durar mesos i anys.