La crescuda del Francolí a l'Espluga arrasa diverses empreses

La crescuda del riu Francolí a l'Espluga ha arrasat diverses empreses situades prop de la llera. El col·lapse del riu es va produir sobre les deu de la nit, coincidint amb una apagada de llum general. Els danys materials són qüantiosos.després d'una nit complicada.

Eren poc després de les 9 del del vespre quan el temporal de pluges a les Muntanyes de Prades convergia a l'Espluga amb una multiplicació sobtada del cabal del Francolí a través dels seus afluents. Eren les 10 de la nit quan, coincidint amb una apagada general, el riu es col·lapsava a pocs metres del seu naixement. Al pont de la Font Baixa, és on s'hauria produït el coll d'ampolla provocant l'onada que va ser capaç d'emportar-se literament tot el que trobava en la proximitat del naixement del riu. El més destacat, un edifici sencer de 600 metres quadrats que s'havia mig salvat de l'aiguat del 1994 i que ara acollia el Celler Rendé Madéu i un restaurant. La força de l'aigua s'ho va emportar tot. També les naus de la Brigada Municipal i l'Agrupació de Defensa Forestal amb tota la maquinària i vehicles a dins. A tocar, el riu es desbordava fins la Font Major, endinsant-se a les instal·lacions de Drac Actiu una empresa d'esports d'aventura i turisme actiu que just acabava de celebrar 25 anys. En total, quatre establiments comercials de la zona van resultar greument afectats.

A més a més, l'aigua va inundar més d'una vintena de cases, principalment, del Carrer de la Font, on van anar a parar la major part de les deixalles arrossegades per la riuada. Aigua avall, desenes de vehicles arrastrats i fins i tot les tines del celler desaparegut, i una llarga nit d'espera per saber si tothom havia pogut refugiar-se a temps.