Centcelles congrega un centenar d'experts decidits a desvelar els seus misteris

La funció del monument tardoromà de Centcelles segueix sent un enigma per als historiadors i arqueòlegs. Per tal d'aclarir aquest misteri de l'antiga Tarraco romana, s'ha celebrat el primer congrés al territori dedicat a exclusivament a l'anàlisi d'aquesta obra mestra de l'enginyeria romana.

L'objectiu és el de sospesar les dades que ofereix la recerca arqueològica, així com la informació del context històric, per extreure'n conclusions fermes sobre si Centcelles era un mausoleu, una vila o, la versió que més força té, una base d'operacions dels exèrcits imperials del segle V.

En aquest sentit, s'ha aprofitat el congrés per presentar un model 3D del monument, encarregat per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural en el marc del projecte Giravolt.

Cripta Centcelles 2022

Es tracta d'una eina que permet explorar zones de difícil accés com la cripta o les parts que envolten la cúpula. Per tant, ha d'ajudar al centenar d'experts en arqueologia, història, art i teologia que participen en el congrés a resoldre el trencaclosques de Centcelles.

El congrés està impulsat per l'Ateneu Universitari Sant Pacià, el MNAT i l'Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós. La cloenda serà dijous i comptarà amb un homenatge al professor Theodor Hauschild, un dels grans estudiosos de Centcelles i la Tarraco romana.