Baixa un 46% la sinistralitat a l'N240 i l'N340 un any després del desviament de camions

Ja fa un any de la instal·lació dels cartells que anunciaven l'obligació de pas dels camions per l'autopista al Baix Gaià, i a la Conca de Barberà. La mesura va entrar en vigor a primers de setembre, i a partir del 10 van començar les sancions. Des de llavors fins ara, més de 4.000 camions han estat sancionats. El Servei Català de Trànsit afirma a més que la sinistralitat ha baixat un 46%. Pel sector del transport però, la mesura segueix sent una clara criminalització dels transportistes. Consideren que la manca de finançament i manteniment de l'Estat a les carreteres nacionals és la responsable de la sinistralitat.

Mentre no s'alliberin els peatges, les empreses de transport insisteixen en la gratuïtat, com reclama també l'alcalde de Torredembarra, on han patit les conseqüències de la mesura a la rotonda d'accés a l'autopista. Des del Baix Gaià insisteixen en què la solució immediata seria la gratuïtat pels camioners de tot el tram i el fet que no hagin de sortir del peatge per beneficiar-se del tram de Tarragona.

Torredembarra està a l'espera del desdoblament definitiu del tram d'N340 des d'Altafulla. La conversió en autovia A7 ja té projecte però no disponibilitat pressupostària de l'Estat. La gratuïtat dels peatges la reclamen també des de la Conca de Barberà, on destaquen que la mesura ha suposat una millora de la circulació a la Nacional 240. L'expectativa està però en l'alliberament de l'Ap-2 el 2021.

Pels transportistes la reducció de la sinistralitat és lògica en qualsevol carretera on es redueixi el volum de trànsit, siguin camions o no, com ha passat als trams afectats. Per això reclamaven també la bonificació del tram Borges Blanques-Lleida, un dels més perillosos de Ponent, opció que finalment la Generalitat ha acceptat retirant però la bonificació des del Pla de Santa Maria fins a Montblanc.

El govern català espera tancar l'acord en les pròximes setmanes amb el Ministeri de Foment per tal d'aplicació com més aviat millor.