7 de cada 10 persones que atén la Creu Roja són dones

 

Aquest 8 de març es commemora el Dia Internacional de les Dones, en un moment de forta expansió del moviment feminista i de constant visualització de l'escletxa que encara separa homes i dones en molts àmbits de la societat. Un d'ells és el laboral, amb diferències salarials encara marcades, però també el de l'atur. Les dones segueixen patint les dificultats per trobar feina, i ho diuen les dades: dels prop de 50.000 aturats que hi ha a Tarragona, 21.000 són homes i 28.500, són dones. En l'atur juvenil però, no existeix diferència per gènere, possible esperança de canvi, però com més avancem en edat, la diferència més gran es produeix a partir dels 30 anys, on el percentatge de dones aturades creix especialment. 

Això deriva en situacions de vulnerabilitat per moltes dones, que acaben necessitant ajuda social. 7 de cada 10 usuaris de la Creu Roja, són dones. Sovint l'estereotip de gènere fa que ens imaginem la pobresa amb cara d'home, segurament de sense sostre vivint als carrers. Però la realitat ho desmenteix. Segons la Creu Roja les dones són majoria d'usuàries del programa d'Ajuda Alimentària i de pobresa energètica. Mitjana que es repeteix si parlem de casos de violència de gènere: en pateixen el 77% de les dones ateses. Aquest és un dels màxims exemples de la desigualtat de gènere a l'actual societat, però segons la Creu Roja, el problema ve d'àmbits tan habituals com el laboral, les pensions, la desocupació i les dificultats de promoció d'ascens.

Quasi la totalitat de les famílies monoparentals ateses per la Creu Roja estan encapçalades per dones; més del 77% de les dones que estan sense feina no tenen cobertura econòmica; les dones també són majoria entre les persones que no poden buscar feina perquè cuiden algú gran o dependent, s'han d'ocupar dels fills.

La Creu Roja ofereix atenció a les dones amb l'objectiu de fomentar el seu apoderament, la seva recuperació emocional, la superació de la violència patida i la construcció de les xarxes sòlides de suport mutu. El 2018, 48.000 dones van participar en diferents projectes de formació i treball de la Creu Roja en l'àmbit estatal.