CCOO avisa que la precarietat laboral a Tarragona incideix directament a les pensions

Els pensionistes de les comarques de Tarragona cobren pitjors pensions que la mitjana de Catalunya, i això posa en alerta el sindicat Comissions Obreres, que ha presentat les dades de l'observatori social de la gent gran. A Catalunya la pensió mitjana és de 996 euros, mentre a les comarques de Tarragona baixa a 932.

Aquí tenim 168.000 pensionistes, i 39.500 persones beneficiàries de la pensió de viudetat, encara més precària, de 646 euros a Tarragona front els 688 de mitjana catalana. El sindicat avisa a la classe treballadora que les seves condicions laborals també determinen el seu futur com a pensionista i fan una nova alerta. L'escletxa de gènere encara és majúscula.

Pobresa energètica, escletxa de gènere, dependència, són paraules directament vinculades amb el sector de la gent gran. Els pensionistes però també parlen ara d'atur, precarietat laboral, temporalitat. L'observatori social de les persones grans de Comissions Obreres ho explica clar, també en el cas de Tarragona on la precarietat laboral, sobretot palpada al sector serveis, i l'alta taxa d'atur, fa baixar la mitjana de les pensions.

A això s'hi suma l'escletxa de gènere, que situa la pensió mitjana de les dones a 805 euros i la dels homes a 1.200, problema al qual s'ha de sumar les minses pensions de viudetat, amb les dones com a principals perjudicades. I un problema afegit: l'augment dels preus del consum de l'energia.

Comissions Obreres reclama alhora una política efectiva de geriatria pública amb un augment dels metges per a la gent gran i de places públiques. A Catalunya davant les prop de 50.000 places privades en Residències per a la tercera edat, n'hi ha 12.000 de públiques.