La pitjor campanya d'oli nou en anys

Les festes de l’oli nou a les principals cooperatives han tancat oficialment la campanya de recollida de l’oliva, tot i que les properes setmanes els centre productors encara rebran olives. Enguany però, els productors no estan per festes. La producció d’oli cau en alguns casos en un 60% respecte el curs passat. En d’altres, no es recorda una mala collita similar en quatre dècades.

El color daurat verdós de l’oli nou d’aquesta temporada ja omple els trulls dels principals centres elaboradors del Camp de Tarragona. De fet, les cooperatives de Valls, Vila-seca i Constantí, referents d’aquest producte han celebrat amb els seus associats aquest cap de setmana la tradicional festa de l’oli nou, que oficialitza el termini de l’època de recol·lecció de l’oliva. Enguany però els pagesos no estan per festes. Les celebracions arriben condicionades per una mala collita, en volum, però també en rendiments. La pitjor en dècades.

Poca producció d’oli motivada per l’excedent d’aigua, fet que obliga, per mantenir la qualitat, a rebaixar el rendiment del productor, i l’escassetat d’olives als arbres. Malgrat tot, música i esmorzars populars davant les seus de les cooperatives de Valls, Constantí i Vila-seca en un any en què a la pèssima collita de la campanya de l’oliva s’hi ha de sumar també una mala temporada de l’avellana, l’altre producte referent de les cooperatives del Camp de Tarragona, que no han tingut un bon any.