Les restes de l'escultor dels Despullats de Tarragona tornaran a Catalunya

Les restes de l'escultor Julio Antonio, autor de l'estatua dels Despullats, els Herois de 1811, de la Rambla de Tarragona, seran exhumades demà del cementiri de l'Almudena, a Madrid, i traslladades al cementiri de la Móra d'Ebre, la seva localitat natal. Aquesta setmana arrenca la commemoració del centenari de la mort de l'escultor, l'obra del qual s'exposa majoritàriament al Museu d'Art Modern de Tarragona.

L'escultura dels Despullats, a la Rambla Nova de Tarragona, va ser un encàrrec de la ciutat per homenatjar els Herois de 1811. L'escultura va estrenar-se, per la polèmica que va generar, uns anys després de la mort de l'autor, el 1919 als 30 anys. Ara, 100 anys després, les seves despulles tornaran a Catalunya, junt amb les de la seva mare. 

L'exhumació, aquest dimarts, de les restes de Julio Antonio obre els actes del centenari que inclouran actes a Tarragona i Madrid com la presentació d'un llibre sobre la vida i obra de l'escultor, i una exposició que n'aportarà la visió contemporània a partir de l'obra dels creadors actuals guanyadors del premi d'escultura que convoca la Diputació.

Actualment bona part de l'obra de l'artista es conserva al Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona. També al Museu Reina Sofia de Madrid. Durant el 2019, està previst que es presenti també un nou centre expositiu a la seva localitat natal, a més d'un projecte tecnològic que vincularà l'activitat escultòrica de Julio Antonio amb els jocs virtuals.