L'Oli Nou arriba emmig d'una collita que s'espera a la baixa

Ja se sap que la produció de les oliveres varia d'any en any d'una manera important, i aquest 2018 toca una collita a la baixa. Fins a un 55 per cent menys de quilograms d'oli esperen els productors de la DOP Siurana que comencen a produir aquestes setmanes l'oli nou. Això sí, la l'excel·lent qualitat no se'n ressentirà

Només pocs minuts de ser nomenat com el padrí de l'oli nou de la DOP Siurana per a aquest 2018, el periodista Xavier Grasset i el president de la Denominació cullen simbòlicament les primeres olives arbequines en una finca de Vinyols i els Arcs.

I és que des d'aquesta setmana els primers molins d'oli del Camp de Tarragona ja es troben en funcionament per a recollir la collita provinent dels 7.000 productors associats a la DOP Siurana per a donar sortida als primers litres de l'oli nou. Una collita que es preveu un 45 per cent inferior a la de l'any passat, que va arribar als 6 milions i mig de quilos d'oli, per sobre de la mitjana de 5 milions. Una xifra aquesta a la que no esperen arribar enguany a causa de les habituals variacions d'any en any de les oliveres.

Un oli verge extra produït a més d'un centenar de municipis del territori que sí que espera pugui tenir una qualitat excel·lent, amb un gust que destaca per ser molt equilibrat en aromes entre amarg, picant i dolç. També s'espera que les pluges de les darreres setmanes puguin ser molt beneficioses per a la collita de l'any vinent.

Pel que fa al preu, tot i la collita a la baixa pel que fa a la quantitat, no s’espera un augment del mateix, a causa de la bona collita que s'espera a la resta de l'estat, el que no permet als productors augmentar els entre 24 i 28 euros que costa actualment la garrafa de 5 litres.