Una mostra permanent dona a conèixer el valor de l'Arxiu Tarradellas

Sota el títol "Els fonaments de l'Autogovern. Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià" la mostra que s'ha inaugurat aquest dimarts a la primera planta del Palau de l'Abat de Poblet pretén ser una síntesi de la importància del llegat conservat al monestir. I és que gràcies a aquesta exposició permanent, els visitants de l'espai, més enllà dels historiadors que s'hi adrecen per completar les seves investigacions, podran conèixer l'abast del fons que el president Tarradellas va llegar a Poblet a inicis dels anys 80.

Més enllà de l'explicació de la història de l'arxiu, l'exposició consta d'imatges poc habituals de Tarradellas o, per exemple, d'una recreació del seu despatx a Saint Martin Le Bau, darrera parada del seu exili.

La mostra és una iniciativa de la Diputació de Barcelona, que la va acollir ara fa un any a la seva seu a la capital catalana per commemorar els 40 anys de l'arribada del llegat documental de Tarradellas a Poblet.

MÉS DE DOS MILIONS DE DOCUMENTS

I és que el fons del president de la Generalitat a l'exili consta de més de dos milions de documents, entre els quals destaquen les 140.000 cartes amb les quals va mantenir la correspondència necessària tant amb la resta de l'exili republicà com amb la resistència catalana durant el franquisme.