El mar podria ser un aliat per revolucionar el món dels vins

Pot ajudar el mar a expandir els horitzons dels vins tarragonins? És la pregunta que ha buscat respondre la Taula de Vi submergint 150 àmfores a les aigües del Port de Tarragona durant 400 dies.

Ara, se'n fan els primers tasts per validar la principal hipòtesi del projecte: veure si aquesta criança subaquàtica pot fer guanyar volum als vins del territori, que es caracteritzen per tenir poc pes en boca. En cas de confirmar-se, seria possible portar els vins tarragonins a una nova dimensió reproduint les condicions ambientals mar als cellers i sense la necessitat de la modificació enològica coneguda com a cupatge.

Les 150 àmfores contenien 120 litres de vi de les varietats autòctones macabeu, malvasia, cartoixà i sumoi. El projecte també podria comprovar que la criança al mar accelera els processos de maduració del vi.

vi_2024_amfora.jpg

També ha de servir per establir protocols de cara a més provatures pel que fa a factors com la profunditat de la immersió o el temps de criança. La col·laboració amb el Port de Tarragona ha estat clau per fer valdre la cultura vitivinícola del Camp de Tarragona.

Des de la Taula de Vi ja treballa amb una segona fornada de vins submergits al mar, però es fa difícil concretar un calendari arran de les dificultats burocràtiques que ha de superar el projecte. Uns obstacles que han provocat que, en aquesta primera prova pilot, es dupliqués el temps durant el qual estava previst que les àmfores estiguessin sota mar.