La situació del català als establimets comercials preocupa els consumidors

Bars i restaurants que no disposen de la carta en català, establiments comercials que no tenen els rètols en aquesta llengua o atencions discriminatòries per fer-la servir. Aquests són alguns dels principals motius de denúncia a l'Agència Catalana de Consum durant el passat 2023 al Camp de Tarragona.

Unes denúncies en general que han arribat a les 378, un 88% més que l'any anterior, i gairebé la meitat estan relacionades amb la vulneració dels drets lingüístics dels consumidors.

Unes dades que són comparables a les de la resta de Catalunya i que, des de Consum creuen que mostra una preocupació creixent entre la ciutadania.

SANCIONS DE FINS A 10.000 EUROS

Unes denúncies que van derivar en una vintena d'expedients sancionadors que poden anar fins als 10.000 euros depenent de la dimensió de l'establiment o empresa denunciada. Tot i això, es remarca que, abans de ser sancionats, els establiments tenen temps per rectificar.

ALTA XIFRA DE RESOLUCIÓ DE RECLAMACIONS

Pel que fa al nombre de reclamacions a l'agència de Consum, aquestes es van enfilar el 2023 fins a gairebé 2.200, principalment per incidències relacionades amb el subministrament elèctric, la compra de productes, o els serveis sanitaris i la telefonia. D'aquestes es van resoldre gairebé un 67%, una xifra que se situa un 10% per sobre de la mitjana catalana.