La planta de reciclatge de bateries de BASF a Tarragona, pendent de l'aprovació final

Tarragona no competeix amb altres territoris per acollir la planta de reciclatge de bateries de BASF. És el territori escollit i només depèn de la llum verda del consell directiu del grup empresarial. S'ubicaria dins el complex de la companyia a La Canonja, on compta amb 20 hectàrees lliures, i preveu donar feina a 200 treballadors, que es duplicarien amb ocupació indirecta.

La proximitat i relació amb altres empreses i centres de recerca, però també les connexions estratègiques motiven la decisió. El director general de BASF a Espanya, Carles Navarro, ha assegurat que la sortida al mar ha estat cabdal a l'hora de decidir la ubicació d'aquesta instal·lació. 

Mentre BASF decideix si fa efectiva la inversió, que encara no quantifica, el projecte ja compta amb gairebé 130 milions d'euros d'impuls. La principal ajuda li atorga la Unió Europea amb 100 milions, però, alhora, el Ministeri i la Generalitat també hi destinaran 15,7 i 11 milions, respectivament. Si es materialitza, veurà la llum més aviat que tard perquè l'empresa preveu que en l'horitzó del 2028 les instal·lacions ja arribin a la seva màxima producció, després d'una primera fase de posada en marxa. 

La planta consistirà en el reciclatge de bateries de vehicles elèctrics que ja han acabat la seva vida útil. Mitjançant un procés de combustió es recuperaran els minerals perquè puguin ser la matèria primera de noves bateries.

 "EL 2023 HA ESTAT UN ANY DIFÍCIL"

basf

Mentre les perspectives del mercat dels vehicles elèctrics podrien condicionar la decisió final, sembla que el tancament del 2023 no hi influirà. I és que BASF va tancar l'exercici amb un 13% menys del valor de les vendes i un descens del 6% de la demanda. La situació és, especialment, complicada a Alemanya, però el grup ressalta la fortalesa les activitats a Espanya.

Amb tot, les inversions es mantenen. I la que camina des de l'any passat és el Hub d'enginyers a Tarragona que ja aplega una vintena de persones.