L'atur repunta lleugerament després d'un gener fluix per als serveis

Sisè mes consecutiu amb les dades de l'atur a l'alça a la demarcació de Tarragona. La pujada entre els mesos de gener del 2024 i desembre del 2023 va ser del 0,81%. Així, el gener s'ha tancat a casa nostra amb quasi 41.300 aturats, 330 persones més que el mes anterior. No obstant això, les dades més recents continuen sent millors que les d'ara fa tot just un any. I és que s'ha començat el 2024 amb un 3% menys d'aturats que el 2023.

A Catalunya, l'increment de l'atur és de poc més de l'1%, mentre que a nivell estatal la xifra pateix un increment força més fort, superior al 2%.

p1.jpg

En línies generals, no ha estat un bon mes per a l'ocupació enlloc. El contrast amb ara fa un any és positiu, sí, i també ho és comparant les dades amb l'última dècada i mitja, quan va esclatar la crisi de la bombolla immobiliària. Centrant la mirada al present, però, la tendència a l'alça d'aturats s'allarga un mes més. La millora després de la pandèmia es va estancar l'estiu passat i el color verd no ha tornat a aparèixer a les gràfiques intermensuals.

p2.jpg

MÉS ATUR ALS SERVEIS

Si ens fixem en els sectors, el dels serveis és l'únic que surt malparat. El mes de gener ha sumat 375 aturats, superant els 29.000, en un mes tradicionalment dolent per aquest sector, quan s'acaba el Nadal i tot plegat fa pujada. Són dies d'estalviar i els serveis se'n ressenten.

MENYS ATUR A LA RESTA

No obstant el context lleugerament negatiu en el qual estem instal·lats, sí que es poden treure algunes notes positives. Als altres sectors s'hi registren brots verds. El que ha perdut desocupats és la indústria, seguida de la construcció; ambdues tenen al voltant d'una seixantena d'aturats menys. A l'agricultura també milloren les dades, amb una vintena de persones menys a l'atur d'aquest sector.