La majoria del Camp de Tarragona viu la pitjor sequera de la història

L'actual sequera és la més greu registrada mai a Catalunya. Així ho diu el Servei Meteorològic de Catalunya que afirma que l'actual episodi de falta de pluges és el més llarg i intens. Supera la sequera del 2008 perquè aquesta ja ha durat el doble. El Camp de Tarragona no és de les zones més perjudicades, però, igualment, està clarament en negatiu. El Tarragonès i bona part de l'Alt Camp no havien viscut mai una època tan seca.

Des de la tardor del 2020, que ha plogut per sota de la mitjana. L'actual període supera en durada i intensitat la sequera que fins ara havia estat més greu, la del 2008. Aquella va ser més extensa territorialment, però va durar menys. Van ser 18 mesos i ara ja parlem de tres anys. 

ELS PITJORS REGISTRES, TAMBÉ A TARRAGONA

Mapa sequera

La majoria del Camp de Tarragona viu ara mateix la sequera més greu de la història, només en algun punt de l'Alt Camp i la meitat de la Conca de Barberà va ser pitjor, per intensitat, el període entre el 2005 i el 2008. És a dir, en la part taronja no s'ha registrat mai èpoques menys plujosos.

En la majoria de les comarques tarragonines ha plogut menys de 1.250 m2 en els darrers 3 anys. Hi ha altres punts més secs, això sí, com ponent i la costa central. Igualment, però, els registres de precipitacions no són normals, tot el Camp de Tarragona està en negatiu respecte al que és habitual que plogui. Alguns punts de la Conca i de l'Alt Camp presenten un dèficit remarcable. Les anomalies, això sí, són més significatives al nord-est de Catalunya.

HA DE PLOURE MOLT

Arribem a dia d'avui amb les reserves d'aigua al mínim, sobretot a les conques internes de Catalunya. I és que des de la tardor del 2020, no hi ha hagut cap estació humida, només la primavera del 2022 i l'estiu d'enguany es poden situar dins dels paràmetres de normalitat climàtica. La resta han estat seques, molt seques o extramadament seques.

El pitjor de tot plegat és que l'actual sequera no presenta signes de regressió a curt termini. El Servei Meteorològic de Catalunya assegura que caldrien un seguit de mesos extremadament humits per capgirar la balança i recuperar una situació de normalitat climàtica.