La Fiscalia demana 11 anys de presó per als dirigents d'IQOXE

L'exdirector d'IQOXE i dos dels responsables de la planta accidentada el 14 de gener de 2020 es podrien enfrontar a 11 anys de presó. És el que demana la Fiscalia de Tarragona que conclou que l'explosió mortal es va produir en un context de maximització dels beneficis, reduint despeses i posant en risc la seguretat i l'estabilitat dels treballadors.

L'escrit d'acusació del Ministeri Públic que ha avançat el Diari de Tarragona demana l'empresonament de José Luis Morlanes, Juan Manuel Rodríguez i Gerard Adrio pels delictes d'homicidi imprudent per la mort de 3 persones, lesions imprudents pel balanç de 13 ferits, a més dels delictes d'estralls i contra els recursos naturals i el mediambient. Per a l'empresa, mentrestant, sol·licita una multa de 900.000 euros pels danys i pel delicte contra els drets dels treballadors.

NO ES VA PRIORITZAR LA SEGURETAT

El raonament del fiscal considera que la companyia disposava d'una plantilla de treballadors insuficient i que era coneixedora dels perills. De fet, constata que ja s'havien detectat problemes d'inestabilitat i incidències relacionades amb el reactor accidentat i la fabricació del compost MPEG-500.

La petició de la Fiscalia de Tarragona, doncs, se suma als 25 anys de presó que va demanar l'Ajuntament de Tarragona per als directius d'IQOXE. Recordem que l'empresa va recórrer l'auto d'acusació, però la jutgessa fa unes setmanes va desestimar el recurs i va decidir continuar amb el procés judicial.